Tussen alle kerstpatronen, stofjes en garens, zou je bijna vergeten dat de herfst in volle gang is en er nog heel veel leuke herfstpatronen zijn. Plum Street Samplers heeft een aantal nieuwe patronen uitgebracht waar ik helemaal enthousiast over ben. Patronen die mooi zijn en in het eerste geval ook nog een gevoel voor humor hebben. Nou ja, het patroon zelf natuurlijk niet, maar als je het eenmaal geborduurd hebt, dan wel! En soms is het heel makkelijk als je van tevoren weet in welk humeur iemand is. Voor iedereen die wel houdt van een grapje of die toch echt eerst een kopje koffie nodig heeft, is de Primitive Moodkeep een aanrader. De voorkant leest Today Blessings to Thee, de achterkant waarschuwt alvast: Today a Pox upon Thee. Het is maar dat je het alvast weet ;-).

Primitive Moodkeep Blessings to Thee

Primitive Moodkeep A Pox Upon Thee

Primitive Moodkeep € 13,50

Het volgende patroon is een mooie aanvulling hierop, Love One Another, ik val als een blok voor die poes bovenop de pompoen.

LOA tp

Love One Another € 11,50

Autumn Fraktur is weer een heel ander patroon. Een fraktur is een bepaalde stijl van typografie maar ook een stijl van beeldende volkskunst die door de Pennsylvania Dutch (van oorsprong Duitse bewoners van Pennsylvania) werden gemaakt tussen 1740 en 1960.

De tekeningen werden gemaakt met inkt en aquarelverf en in zeer verschillende vormen uitgevoer: voorbeelden van geschriften, geboorte- en doopcertificaten, zegeningen voor het huwelijk en huizen, ex libris en in bloemenafbeeldingen. De eerste Frakturs werden helemaal met de hand getekend, later, toen de drukkunst algemener was, ook geprint. Motieven die je veel ziet zijn bloemen, harten, tulpen, Gotische drukletters en schuine calligrapieletters. Je vindt nog veel Fraktus in bijvoorbeeld het American Folk Art Museum, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Philadelphia Museum of Art in Philadelphia.

In het patroon vind je veel elementen van de Frakturs terug, de opbouw (bijna symetrisch, maar met verschillende motieven), de vogels, tulpen en andere bloemen. Ook de kleuren passen goed bij die van de originele Frakturs. Zowel de opbouw als de motieven en de kleuren spreken mij erg aan.

Autumn Fraktur

Autumn Fraktur € 13,50

Voor de liefhebbers nog even een mooi voorbeeld van een ander Fraktur patroon met een Gotisch alfabet:

Love Letters Fraktur € 9,25

Terug naar Plum Street Samplers, Paulette heeft namelijk nog twee heel leuke ronde patroontjes uitgebrachts:

The Birthday Tart   The Autumn Tart

The Birthday Tarte € 11,50                  The Autumn Tarte € 11,50

Miss Murphy heeft al duidelijk gemaakt welk patroon ik als eerste straks moet gaan borduren. De patroontjes zijn afgewerkt als een speldenkussentje in een metalen taartvormpje. Die zijn hier niet altijd even makkelijk te krijgen, je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie gebruiken en ze in een kleine ronde borduurring afwerken. Of in een ronde passe-partout en dan een klein lijstje erom. Mogelijkheden genoeg!

En voor wie nog wat herfstinspiratie nodig heeft, deze prachtige paddestoelen stonden vorige week tegenover de winkel.

paddestoel